Καταπολέμηση Τρωκτικών

Καταπολέμηση Τρωκτικών

ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Τα διάφορα είδη ποντικών μεταφέρουν ασθένειες και προκαλούν σημαντικές ζημιές σε αποθηκευμένα τρόφιμα, σε φρούτα, λαχανικά, ακόμη και σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Επίσης μολύνουν το χώρο με τα περιττώματά τους και τα ούρα τους τα οποία είναι επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.

Το σύνδρομο Weil
Προκαλείται από το βακτήριο Leptospira. Αυτό το βακτήριο μπορεί να εντοπιστεί στα νεφρά του 50% των μεγάλων ποντικιών και αποβάλλεται με τα ούρα τους.

Η Σαλμονέλωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τα βακτήρια της σαλμονέλας. Μπορεί να μεταδοθεί από τα περιττώματα των τρωκτικών τα οποία μπορούν να μολύνουν την ανθρώπινη τροφή ή το νερό ή μπορούν να μεταδοθούν παθητικά από τα τρωκτικά στους ανθρώπους. Η σαλμονέλα είναι ένας τύπος τροφικής δηλητηρίασης, η οποία μπορεί να προκαλέσει οξεία γαστρεντερίτιδα, πονοκέφαλο, πυρετό, εμετό.

Υπάρχουν πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από τα τρωκτικά στον άνθρωπο, όπως παλιότερα ήταν η πανώλη που μεταφερόταν με τους ψύλλους, ο ενδημικός τύφος, ή ο πυρετός του δήγματος που προέρχεται από το δάγκωμα του ποντικού. Τα ποντίκια μπορούν επίσης να μεταφέρουν ψύλλους, ακάρεα, ψείρες και τσιμπούρια στο χώρο σας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΥΟΚΤΟΝΙΑΣ που θα σας προτείνει η εταιρεία μας μετά από μελέτη που θα γίνει στον χώρο σας μπορεί να αποσοβήσει οριστικά τους παραπάνω κινδύνους από την παρουσία των τρωκτικών.

Οικιακός ποντικός (Mus musculus)

Έχει μικρό μέγεθος. Τα αυτιά του είναι μεγάλα συγκριτικά με το μέγεθος του σώματός του. Η ουρά του είναι γυμνή και έχει μήκος όσο το σώμα και το κεφάλι του μαζί. Κάτω από ευνοϊκές συνθήκες αναπαράγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους οπότε και γεννάει έως και 50 μικρά συνολικά.
Δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας όπου και ελέγχουν κάθε αλλαγή στο χώρο τους χωρίς δισταγμό σε αντίθεση με τους αρουραίους οι οποίοι είναι πολύ διστακτικοί στην εικόνα νέων αντικειμένων στην περιοχή τους και διστάζουν να τα εξερευνήσουν.
Προτιμά σπόρους δημητριακών κυρίως και μέσω αυτών παίρνουν και το νερό που χρειάζονται. Δεν απομακρύνονται πολύ από τη φωλιά τους, μέχρι και 10 μέτρα για αναζήτηση τροφής. Οι φωλιές του είναι σε σκοτεινά σημεία φτιαγμένες από χαρτί ή ρούχα. Εξωτερικά δύνανται να ανοίξουν μικρές οπές στο έδαφος.
Παράγει περίπου 70 περιττώματα ημερησίως.

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

  1. Υγιεινή
  2. Αποκλεισμός εισόδου
  3. Χρήση παγίδων και μυοκτόνων

Τα δύο πρώτα βήματα είναι βασικά για να αποφευχθεί μια προσβολή. Όταν όμως η προσβολή από οικιακό ποντικό είναι δεδομένη τότε:

Τοποθέτηση παγίδων:

  1. όπου παρατηρούνται μεγάλοι αριθμοί περιττωμάτων
  2. πίσω από αντικείμενα
  3. κοντά σε τοίχους
  4. σε σκοτεινές γωνίες

Ποντικοπαγίδες: η χρήση κατάλληλου δολώματος κάνει τις παγίδες πιο αποτελεσματικές (σπόροι δημητριακών ή ξηροί καρποί)

Παγίδες πολλαπλής χρήσης: μπορεί να παγιδεύσουν αριθμό ποντικών με μόνο μία ρύθμιση. Τα ποντίκια συλλαμβάνονται ζωντανά και πεθαίνουν μετά από μία ή δύο μέρες. Συνήθως φέρουν διάφανο κάλυμμα στο πάνω μέρος για να είναι δυνατός ο ορατός έλεγχος.
Όταν οι παγίδες αυτές χρησιμοποιούνται για έλεγχο παρουσίας τρωκτικών σε κάποιο χώρο πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία πιθανής εισόδου των τρωκτικών.
Κολλητικές παγίδες: είναι πολύ αποτελεσματικές κατά των οικιακών ποντικών. Εάν έχουν συλλάβει ποντικό εντός τριών ημερών τότε χρειάζεται αλλαγή θέσης.
Μυοκτόνα σκευάσματα: πρέπει να τοποθετούνται εντός δολωματικών σταθμών ώστε να προστατεύονται από μικρά παιδιά, οικόσιτα ζώα ή άγρια ζώα. Οι διαθέσιμοι δολωματικοί σταθμοί είναι διαφόρων τύπων και ελέγχονται από το προσωπικό που αναλαμβάνει τις υπηρεσίες καταπολέμησης τρωκτικών.

  1. Στερεά δολώματα
  2. Υγρά δολώματα
  3. Σκόνες ανίχνευσης

(Rattus norvegicus) Norway rat: αρουραίος του αγρού

Έχει μικρά μάτια και κοντά αυτιά. Η ουρά του είναι μαύρη στη ράχη και ανοιχτόχρωμη από κάτω και το μήκος της δεν ξεπερνά το μήκος του σώματος με το κεφάλι μαζί. Απαντάται σε αποθήκες, υπόγεια, στάβλους, υπονόμους, σκουπιδότοπους. Παρόλο που δεν βλέπει καλά, έχει πολύ καλή οσμή και ακοή. Συνήθως αναζητά την τροφή του μακριά από τη φωλιά του σε μια ακτίνα 30-50 μέτρα. Είναι κυρίως νυκτόβιο ζώο αλλά είναι εμφανές κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μέρη που δεν υπάρχει ανθρώπινη παρουσία. Δεν έχει ιδιαίτερες τροφικές απαιτήσεις και μπορεί να καταναλώσει σχεδόν τα πάντα.

(Rattus rattus) – roof rat: αρουραίος της στέγης

Είναι μικρότερος και καλύτερος αναρριχητής από τον άλλο αρουραίο. Έχει λεπτό σώμα, μεγάλα μάτια και αυτιά μεμβρανώδη και μυτερή μουσούδα. Η μονόχρωμη ουρά του είναι γυμνή και το μήκος της ξεπερνά το συνολικό μήκος του σώματός του με το κεφάλι μαζί.

Δολωματικοί σταθμοί:

Η χρήση τους προστατεύει τα δολώματα από τις καιρικές συνθήκες, και τα κρατά μακριά από ανθρώπους, οικόσιτα και άγρια ζώα. Φέρουν τουλάχιστον δύο οπές. Πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε τοίχους με τα ανοίγματα κοντά στον τοίχο.
Επειδή οι αρουραίοι τρέφονται σε ένα μόνο μέρος, λίγοι δολωματικοί σταθμοί μπορεί να είναι αρκετοί. Αντίθετα ο οικιακός ποντικός τρέφεται σε πολλά διαφορετικά σημεία και δεν απομακρύνεται από τη φωλιά του, οπότε απαιτούνται περισσότεροι δολωματικοί σταθμοί για να υπάρξει αποτέλεσμα.
Οι δολωματικοί σταθμοί πρέπει να στερεοόνται, να φέρουν σήμανση ότι περιέχουν τρωκτικοκτόνο και ευκρινή σήμανση για εύκολο εντοπισμό από τον τεχνικό που εκτελεί υπηρεσίες μυοκτονίας.

RATTUS NORVEGICUS

Νορβηγικός αρουραίος, αρουραίος των υπονόμων. Το τρίχωμα είναι σκληρό και πυκνό. Από πάνω καφετί και λίγο διάσπαρτο μαύρο. Από κάτω γκρι προς κιτρινόλευκο. Είναι παμφάγος. Αρέσκεται περισσότερο στο κρέας. Διάρκεια ζωής 9-12 μήνες, νεογνά από 8-12 γέννες το έτος 7 φορές.

RATTUS - RATTUS

Αρουραίος στέγης (αρουραίος των πλοίων ή μαύρος αρουραίος). Είναι πολύ ευκίνητος δραστήριος αναρριχητής. Μπορεί να κολυμπά, όχι όμως φιλικός στο νερό. Ζει από 9-12 μήνες, νεογνά από 6-10 γέννες το έτος 7 φορές.

MUS MUSCULUS

Οικιακό ποντίκι. Είναι λεπτό, μικρό, 15 γραμμαρίων. Το χρώμα του είναι ανοικτό καφετί προς ανοικτό γκρίζο. Προτιμά σπόρους σιτηρών αλλά τσιμπολογά διάφορες τροφές. Διάρκεια ζωής 9-12 μήνες, νεογνά 5-6 γέννες το έτος 8 φορές.