Απώθηση Ερπετών – Πτηνών

Απώθηση Ερπετών - Πτηνών

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

ΑΠΩΘΗΣΗ ΠΤΗΝΩΝ: Χρησιμοποιούμε ειδικές τεχνικές αντιμετώπισης των πτηνών που επισκέπτονται τον χώρα μας και τον ρυπαίνουν με τα περιττώματά τους, και μας τον μολύνουν.

Αναλαμβάνουμε υπεύθυνα την απομάκρυνση των πτηνών από το χώρο σας χωρίς να χρειαστεί να μετατρέψετε κάτι στην οικία σας ή τον επαγγελματικό σας χώρο.

Τα περιστέρια είναι μονογαμικά ζώα και ζευγαρώνουν για όλη τους τη ζωή. Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά το ζευγάρωμα το θηλυκό γεννά συνήθως 2 αυγά από τα οποία μετά από λιγότερο από 3 εβδομάδες βγαίνουν οι νεοσσοί. Τα νεαρά περιστέρια εγκαταλείπουν τη φωλιά τους μετά από 4 έως 6 εβδομάδες. Η αναπαραγωγή συνεχίζεται για όλο το χρόνο, και σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους που σε συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος είναι 3 έως 4 χρόνια. Τα περιστέρια, οι φωλιές τους και τα περιττώματά τους αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία καθώς υπάρχουν καταγεγραμμένες πάνω από 50 ασθένειες και εκτοπαράσιτα που συνδέονται με τα περιστέρια. Τα περιττώματά τους μπορεί να διαβρώσουν μάρμαρο ή γρανίτη λόγω των οξέων που φέρουν.
Το πρόβλημα των περιστεριών αντιμετωπίζεται με απώθηση από συγκεκριμένα μέρη με τη χρήση πλαστικών διχτυών που δεν επιτρέπουν την είσοδό τους σε χώρους, απωθητικών πλαστικών ή μεταλλικών ακίδων που δεν επιτρέπουν το κάθισμά τους σε συγκεκριμένους χώρους και τέλος χρήση ηλεκτροφόρων καλωδίων που δημιουργούν σοκ στα περιστέρια και δεν του επιτρέπουν να κάθονται σε υψηλής αισθητικής αξίας σημεία (π.χ. αγάλματα).

ΦΙΔΙ

Στην χώρα μας, απαντώνται 23 είδη φιδιών με τα 7 από αυτά να χαρακτηρίζονται ως δηλητηριώδη, εκ των οποίων τα δύο έχουν ασθενές δηλητήριο με τα δόντια που εκχέουν το δηλητήριο να βρίσκονται στο πίσω μέρος της στοματικής τους κοιλότητας,  παράγοντας που συντελεί στην αποτροπή επικίνδυνου δαγκώματος στους ανθρώπους. Τα είδη που μπορούν να επιφέρουν επικίνδυνα δαγκώματα στον άνθρωπο είναι 5 και ανήκουν όλα στο είδος των Εχιδνίδων.

Αντίθετα με μύθους που έχουν επικρατήσει, δαιμονοποιώντας τα, τα φίδια ΔΕΝ προσελκύονται από το γάλα (δεν μπορούν να το πέψουν) ΟΥΤΕ θηλάζουν από μαστούς ζώων αναπαραγωγής, ΔΕΝ περιέχονται στο τελευταίο αυγό της χελώνας, οι οχιές ΔΕΝ ζευγαρώνουν με τις σμέρνες στη στεριά τις νύχτες με πανσέληνο και μια οχιά ΔΕΝ προλαβαίνει να δαγκώσει 12 φορές ένα άλογο το οποίο θα περάσει τρέχοντας από πάνω της.

Τα οφέλη της παρουσίας τους δεν εφαρμόζονται μόνο στην ισορροπία του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκουν αλλά και στον άνθρωπο, τόσο μέσω της διατροφής τους καταναλώνοντας τρωκτικά, μεγάλα έντομα κ.α.,  ελέγχοντας έτσι τον πληθυσμό τους προστατεύοντας τις καλλιέργειες, ενώ παράλληλα συμβάλλοντας στην προστασία της δημόσιας υγείας από ασθένειες που μεταδίδονται μέσω τρωκτικών,  όσο και μέσω του δηλητηρίου τους, στο οποίο βασίζεται μια σειρά από φαρμακευτικά σκευάσματα.

ΑΠΩΘΗΣΗ ΦΙΔΙΩΝ: Η αποτελεσματικότερη μέθοδος απώθησης φιδιών αποτελείται από  ένα σύνολο ενεργειών που ως στόχο έχουν την δημιουργία μη φιλικού περιβάλλοντος για την εγκατάστασή τους. Έτσι η φροντίδα του χώρου μας μέσω της αποψίλωσης, της απαλλαγής σωρών αντικειμένων, της σφράγισης ανοιγμάτων των οικιών με σήτες, του καθαρισμού της βάσης των θάμνων έως και 60cm από την επιφάνεια του εδάφους , την απόσυρση ελεύθερης τροφής και νερού (συνήθως κατοικίδιων) και την αποτροπή συνθηκών εγκατάστασης τρωκτικών συμβάλλουν στην παρεμπόδιση δραστηριότητας τους στον χώρο ενδιαφέροντος μας. Συμπληρωματικά χρησιμοποιούνται μη τοξικά σκευάσματα απώθησής τους.

 

 

Μέρος των πληροφοριών αντλήθηκαν από το εγχειρίδιο ” Επικίνδυνα Φίδια & Αράχνες της Ελλάδας”, του βιολόγου με ειδίκευση στην γενετική και οικολογία των ερπετών και αμφιβίων,  Ηλία Στραχίνη